Google och deras arbetskultur

Det är lätt att avfärda IT-arbetande människor som nördar, det vill säga personer som dricker mängder med cola och skriver kod för glatta livet utan att prata med någon annan människa. Dessa egenskaper saknas antagligen inte bland alla anställda på Google, men bilden är långt ifrån rättvis.

Att arbeta på Google är så mycket mer än så, enligt de anställda själva. Trots att undersökningar förvisso visar att en del Google-anställda anser att det finns en viss klick nördiga personer, är det en (eventuell) nackdel som vida uppvägs av alla de fördelar som finns som anställd. Här ska vi titta på det välkända amerikanska bolagets arbetskultur och de förmåner som anställda kan ta del av. Välkommen in i Googles spännande värld!

  • Googles arbetskultur
  • Förmåner

Enastående förmåner

Hos Google finns förmåner du knappast ser någon annanstans, åtminstone inte på var och varannan arbetsplats. Det är verkligen inte underligt att Google har utsetts till USA:s bästa arbetsplats. De anställda kan exempelvis åtnjuta gratis transport med buss till huvudkontoret, som ligger i kaliforniska Mountain View. Personer som väljer att istället ta sig till jobbet med egen bil får bilen tvättad och – om så önskas – oljan bytt. Apropå tvätt, så har du som anställd dessutom möjlighet att tvätta kläder på jobbet. Du kan också lämna dina barn på förskolan som finns i anslutning till kontoret. Google håller dessutom med en egen läkarstation på plats och du har därtill tillgång till skön massage, gym och en frisör.

Det finns en mängd olika platser där den anställde kan arbeta och Google vill främja kreativitet genom ombyte. På huvudkontoret ser man därför ofta personer sitta eller halvligga med sin dator på stora, sköna kuddar (som självklart bär kulörerna från den berömda loggan). Det är heller aldrig långt från mat eller dryck, här finns en mängd olika restauranger av gourmet-typ och ett flertal caféer att tillgå. Den Google-anställd som lyckas värva en annan kompetent person till en anställning får som belöning 2 000 dollar för ett väl utfört uppdrag – något som förstås motiverar ytterligare. Allt det här gör förstås att många sökt sig till Google och de som klarat de höga kraven vid anställningen får en hel del att leva upp till.

Baksidan av myntet

Google är förstås inte bara guld och gröna skogar, det kan tidigare anställda på bolaget intyga. En av de som tidigare arbetat på Google hävdar att han gick upp 18 kilo i vikt under sin tid på bolaget. Det här är förstås något som är högst individuellt, men personen i fråga påstod att det fanns mat i mängder hela tiden – och att han åt mycket för att han var uttråkad. Den största kritiken har dock riktats mot utrymmet där du sitter och arbetar. Många anser att huvudkontoret i Kalifornien är för trångt, vilket innebär att det inte känns så trivsamt. Flera personer kan ses trängas ihop sig i ett pyttelitet arbetsbås, trots att den offentliga bilden är att medarbetarna har gott om plats att arbeta.

Ytterligare kritik har riktats mot cheferna, särskilt de på mellannivå, som ger långsam återkoppling på utförda uppdrag. Ledarskapet hos Google lämnar tydligen mycket övrigt att önska, då fokus på uppgiften ofta saknas. Överhuvudtaget har en del personer erfarit att kunderna ibland kommit i andra hand, eftersom leverans av färdiga lösningar inte varit prioriterade. Google lockar i första hand till sig yngre förmågor, vilket gör att somliga gjort en liknelse med en studentklubb där disciplinen ofta är bristande. Den samlade kompetensen hos personalen kan dock få klaga på. Google har lyckats samla en lång rad talanger som tillsammans gjort företaget till ett mycket kompetent sådant, men där det uppenbarligen finns utrymme till förbättringar inom flertalet områden.

Arbetskulturen hos Google – sammanfattning

Säga vad man vill om Google – det är trots allt ett mycket spännande företag som verkligen utmärker sig på flera sätt. De produkter som företaget erbjuder talar sitt tydliga språk. Arbetskulturen lämnar en hel del i övrigt att önska, om man får tro tidigare anställda, men det går inte att komma ifrån att förmåner och liknande är helt enastående. Det är en intressant arbetsplats som kontinuerligt attraherar talanger – och företrädesvis unga sådana, som nyligen avslutat sin universitetsutbildning. Går det bara att stå ut med att sitta lite trångt och att överse med långsam respons från cheferna, då kommer man antagligen att trivas bra hos Google. Kanske bör man se upp med intaget av mat dock!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *