Google under sent 1990-tal

Nu för tiden kan det vara svårt att föreställa sig hur internet skulle se ut utan Google, men bara för några tiotals år sedan var Google alldeles nytt. Då var det bara en sökmotor och en bland flera som fanns på marknaden, som dessutom var ungefär lika stora. Söktjänsten Google startade 1998, ungefär samtidigt som det började bli vanligt att människor hade en hemdator med internet.

Grundarna till söktjänsten var Larry Page och Sergey Brin. Båda var vid den tiden studenter vid Stanford University i Kalifornien. Sökmotorn kallades först för BackRub, men de ändrade till det nuvarande namnet. Google är ett namn som skapats utifrån en matematisk term som betecknar tio upphöjt till 100, googol.

  • Google grundades år 1998
  • Till en början var Google bara en söktjänst
  • Googles grundare var Larry Page och Sergey Brin

Varför slog Google igenom?

Det fanns som sagt flera andra sökmotorer som också var stora i slutet av 1990-talet. Flera av dem var faktiskt större än vad Google var. Ett exempel är Altavista som lanserades ett par år före Google och som tappade i popularitet när Google ökade. En anledning var att Altavista tog ganska lång tid att ladda, vilket till stor del berodde på den reklam som fanns bland sökresultaten. Google hade och har också reklam, men den ligger skild från själva sökträffarna, en lösning som gör att sidan blir smidigare att ladda. En annan funktion som Google tidigt hade var stavningsfunktionen. Du kunde få hjälp att rätta din sökning så den inte var felstavad och genom det få fler sökträffar.

Att erbjuda en stavningstjänst var något som andra sökmotorer snappade upp och snart också erbjöd, men kanske hade Google redan börjat växa så snabbt att det var svårt att hindra sökmotorn från att bli den största. En annan fördel Google haft om du jämför med andra sökmotorer är möjligheten att söka i Usenet-arkivet. Usenet skapades redan i slutet av 1970-talet och kan beskrivas som en väldigt gammal forma av socialt medium, en tjänst där människor kunde hålla kontakten och kommunicera med varandra. Under 1980- och 90-talen var Usenet en stor och betydelsefull plats online, så att erbjuda möjligheten att söka i Usenet-arkivet var en viktig funktion. När andra sorters webbforum började utvecklas tappade dock Usenet i betydelse.

Enkla förhållanden

Googles domännamn registrerades den 15 september 1997 och företaget grundades nästan exakt ett år senare. Till en början drevs sökmotorn från ett garage till en av Larry Pages och Sergey Brins vänner. Med andra ord började det väldigt enkelt. Startkapitalet de fått ihop var på 100 000 dollar, vilket motsvarar närmare en miljon svenska kronor. Det är mycket pengar, men med tanke på hur stort Google blivit idag är det ändå en blygsam summa att starta med. Pengarna kom från Andy Bechtolsheim, som var en av medgrundarna till Sun Microsystems, ett stort dataföretag som bland annat utvecklade programmeringsspråket Java. Tidigt investerade också Jeff Bezos, David Cheriton, och Ram Shriram i Google vilka är amazon.coms grundare, en professor i datavetenskap och en entreprenör.

Google lämnade relativt snabbt de enkla förhållandena bakom sig. Redan 1999 fick de en investering på 25 miljoner dollar, vilket tyder på att företaget då tillskrevs ett stort värde eftersom det ansågs vettigt att investera i Google. Investeringen kom från två riskkapital-företag: Kleiner Perkins och Sequoia Capital. 1999 togs även ett annat stort steg, eftersom Google i mars det året kunde flytta till Palo Alto i Californien, en plats där många Silicon Valley-teknologiföretag startat upp. Garaget hade de redan tidigare lämnat bakom sig, men detta var ett steg till riktigt bra förhållanden. Att vara på rätt plats i rätt tid kan påverka ett företags chanser på många sätt, även om det inte var bara det som hände för Googles del.

Yahoo! och Google

År 2000 blev Google standard-sökmotorn för Yahoo!. Yahoo! var på den tiden en av de allra största webbläsarna, så det var ett stort steg att ta. Sen dess har Google bara fortsatt att växa, utvecklas och utforma nya tjänster och sätt att göra sig i stort sett oumbärliga för oss internetanvändare. Utvecklingen gick snabbt till en början och det har lyckats att hålla ett högt tempo genom åren. Att se på det multinationella företaget idag är fascinerande, men det är minst lika häftigt att titta på hur det började. Det var faktiskt en idé hos två studenter, som till en början fick sin form genom en domän och lite plats i en väns garage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *