Grundarna och idén bakom Google

Google är idag ett av världens starkaste företag. Folk går online dagligen och söker via sökmotorer på sådant som de undrar om.

Google är en sökmotor som lyckats lite bättre än sina konkurrenter och till och med fått alla att använda ett helt nytt verb när vi talar om att söka på deras sida, nämligen att man googlar. I september, 1998 grundades bolaget som idag är mycket mer än bara en sökmotor. Det finns även Google Maps, Google Earth, Gmail och systemet Android för smartphones till exempel. Vilka var det egentligen som kom på idén, och har resan tills idag varit spikrak och enkel? I följande lista kan du se vilka som grundade Google:

  • Larry Page
  • Sergey Brin

Historia

1998 grundades bolaget, som varit en idé sedan flera år tillbaka, av Larry Page och Sergey Brin. Idén var från början uteslutande att erbjuda internetbesökare en sökmotor på nätet som var bättre än konkurrenterna. Det fanns många faktorer som gjorde att Google fick en alldeles unik selling point, USP. Bland annat så gick det mycket snabbare att söka på något via Google istället för på de andra sökmotorerna som förr var väldigt populära, till exempel Webcrawler och Altavista. En annan sak som också var bättre med Google var att de använde sig av särskilda algoritmer som bestämde hur sidorna rankades i listan. Det som belönades skulle vara unik text och ny text. Men det här har inte alltid varit problemfritt.

Att sidorna skulle rankas olika utifrån deras innehåll var något som Larry Page kom på, och därför är algoritmen som gör detta uppkallad efter honom. Eftersom hans namn var så passande så blev namnet för algoritmen Pageranking. Namnet för söktjänsten är också lite intressant eftersom det finns många spekulationer kring detta, till exempel att det ska stå för att man söker med kikare och de två “o”:na i namnet är ögonen. Dock har det inte alls något med det att göra utan kommer från en matematisk beteckning, ”googol”, som står för talet 10 upphöjt till 100. Kanske är detta något som kommer få dig att imponera när du berättar för kollegorna på nästa kafferast.

Grundarna

26 mars 1973 föddes Larry Page, eller som han egentligen heter Lawrence Edward Page. Vid tidig ålder började han intressera sig för IT och när det var dags att söka sig till högre utbildningar stod ämnet högst på listan. Han studerade vid University of Michigan, Stanford University och East Lansing High School. Idag ses Larry Page som en av världens främsta IT-entreprenörer i världen. Han var länge VD för Google, tog en paus men kom sedan tillbaka. Det som hände 2015 var att han övergick till att bli VD för Alphabet Inc, vilket är Googles moderbolag. Anledningen till detta är att Alphabet Inc vill expandera inom många branscher i framtiden.

Sergey Mikhaylovich Brin föddes 21 augusti 1973 i Ryssland. Vid sex års ålder så flyttade han och hans familj till USA där de bosatte sig i Maryland. Han studerade University of Maryland, Stanford University och Eleanor Roosevelt High School där han studerade matematik och datavetenskap. Något som han blivit väldigt uppmärksammad för är att han ständigt ansett att kunskap är det viktigaste, och det är det här som lett till att Google grundades. Idén var helt enkelt att organisera och göra informationen tillgänglig för alla som hade intresse för den. Idag är Sergey Brin en av världens främsta IT-entreprenör, datavetare och filantrop. The Economist har kallat honom för en “upplysningsman” av vår tid.

Samarbetet

Hade inte de här två genierna sprungit in i varandra så är det svårt att veta vad som hade hänt. Kanske hade de lyckats i alla fall, var och en på sitt vis. Men kombinationen av Larry Page och Sergey Brin revolutionerade hela världen skulle vi kunna säga. Idag handlar deras arbete om så mycket mer än bara en söktjänst på nätet. Det finns fortfarande stora visioner om att växa. Deras huvudkontor heter Googleplex. Det är här allting utvecklas och det kanske kan kännas lite märkligt att en idé av två personer idag har blivit ett av vår tids största företag och mest kända varumärke. I Sverige är det 98–99 % som använder Google som söktjänst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *