Google som arbetsplattform

Google som arbetsplattform

Google är i mångas ögon en sökplattform där man skriver in ett eller ett fåtal sökord och får upp en radda med sökträffar. Till en början var google bara en sökplattform, men i och med deras stora och snabba utveckling har de utvecklat en arbetsplattform som företag, skolor och privatpersoner använder dagligen. I och med att i princip alla har tillgång till google om man har en telefon eller dator samt internet, så är google en ultimat plattform för många att interagera med varann, kommunicera och dela saker. Just delning har blivit en av googles specialitéer som inte är enklare någon annanstans. De har även en perfekt plattform där man kan ladda upp bilder och filer som man därefter kan dela med andra personer, istället för att skicka bilderna på sms eller liknande vilket kan vara svårt om de är tunga filer. Dessutom har google utvecklat sin egna version av Apple TV, som du kommer kunna läsa mer om nedan. Men google är också såklart en ultimat plattform för att söka efter saker, då dess algoritmer gör att de hemsidor som har flest visningar och som flest personer gått in på kommer högst upp på träffarna. Av den anledningen är det perfekt att söka på exempelvis träningsskor, online casino och hur man spelar bordsspel (läs till exempel mer om det här), bokrea eller liknade om man vill hitta det mest eftersökta och populära. Dock kan det förekomma reklam som kommer allra högst upp som är betalt för att vara där, men de står tydligt markerat att de är reklam och under dem så kommer bästa sökträffen. 

Google Drive

Googles egna plattform för skolor är Google Drive, då de har dokument, deras egna excel ark och powerpoint samt formulär för enkäter. Det är många skolor nu som använder sig av drive då det är otroligt enkelt att dela dokument till sina lärare, eller att elever delar med varandra i grupparbeten. På det sättet kan alla sitta hemma hos sig med sin dator och skriva på ett gemensamt dokument. Google har varit väldigt skickliga på att ha hög prestanda på denna plattform så när en annan person skriver i samma dokument skiljer de bara ett fåtal micro sekunder innan det dyker upp på de andra personernas skärm. Personen som delar dokumentet kan välja vad den andra personen ska få för behörighet. Den kan välja på att få redigera och kommentera, få kommentera men inte redigera eller bara titta. Till en lärare exempelvis om man ska skicka in en inlämningsuppgift kan man välja att läraren får titta och kommentera med inte redigera. Då kan läraren markera delar i texten och sedan skriva en kommentar till dessa för att ge feedback till eleven. Detta är något som många skolor utnyttjar då det är otroligt smidigt. Dessutom kan man se när den senaste ändringen gjordes i texten och vad det var som ändrades, vilket gör det enkelt för läraren att se om eleven ändrat något i uppgiften efter sista tiden för inlämning var. 

Google Chromecast

Googles egna version av Apple TV har de döpt till Google Chromecast. Den fungerar precis som en Apple TV då man kopplar in den via en HDMI ingång till TV:n och sedan kopplar upp den via wifi:t samt till eluttaget. Dock finns det ingen kontroll till den utan man reglerar allt via telefonen, vilket många inte ser som en nackdel. Att koppla upp till Google Chromecast är oftast mycket enklare än vad det är till Apple TV då det krånglar mindre. Det enda man behöver göra är att ladda ner appen Google Home och sedan skriva in pinkoden som kommer upp på TV-skärmen. Sedan kan man koppla upp filmer, video och musik på TV:n via mobilen. 

Gmail

Såklart har Google även utvecklat en plattform för mail. Denna fungerar exakt på samma sätt som andra mail-plattformar, exempelvis iCloud, hotmail, Outlook och liknande. Det som är smidigt med denna är dock att den är hopkopplad med ens andra konton på google, så du smidigare kan bifoga ett dokument du har på Google Dokument än om de skulle ligga på datorns hårddisk. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *